środa, 31 lipca 2013

Pomidory z farszem tuńczykowym

Kuchnia łączy pokolenia. Taką przystawkę wysmyczyłyśmy (Teściowa i ja) na drobne spotkanie u nas w domu. Co dwie głowy wymyślą, tego nikt nie ogarnie (zdarza nam się czasami popłynąć z pomysłami). To też dowód na to, że nie potrzebujemy mieć w kuchni nie wiadomo jakich składników - wystarczą często te podstawowe, żeby nakarmić swoich gości! Takie są też faszerowane pomidory - chyba prosciej się już nie da!





Do przygotowania faszerowanych pomidorów potrzebujemy:

- połówki świeżych pomidorów
- 1 puszkę tuńczyka (w sosie własnym)

- majonez jogurt
- kapary 
- sól, pieprz do smaku

- ćwiartki ugotowanych jajek

Tuńczyka odsączcie z zalewy, wrzućcie do miski i rozduście widelce. Dodajcie jogurt, majonez (wystarczy jedna łyżka, tak dla smaku) i kapary (przepłuczcie je porządnie, inaczej całe nadzienie będzie nieznośnie słone) a na samym końcu przyprawy. Wymieszajcie i odstawcie do lodówki.
W tym czasie umyjcie pomidory, przekrójcie na połówki i wydrązcie środek (najlepiej go trochę osuszyć). Do środka pomidorów nakładajcie farsz, a na wierzch układajcie ćwiartki ugotowanych jajek i gałązki świeżych ziół.

Życzę Wam smacznego!




wtorek, 30 lipca 2013

Babeczki z nadzieniem

Szybko i smacznie. Idealne do wina. 
Możecie "kombinować" z nadzieniem - słodkim, wytrawnym, ostrym.
Co tylko dusza zapragnie. 
Puścić wodze fantazji - czyli to co uwielbiam najbardziej w gotowaniu.





potrzebujemy:


- opakowanie babeczek z kruchego ciasta/ciasta francuskiego (do dostania w lidlu)

- ugotowane na twardo jajka drobno posiekane
- pomidory (sam miąższ)
- majonez (można zastąpić jogurtem lub 50/50 wymieszać)
- sól, pieprz 
- zioła (ja użyłam suszonych, ale świeże dadzą więcej aromatu): koperek, bazylia, oregano


Jajka drobno posiekać, dodać pokrojony w kostkę miąższ pomidorowy (trzeba mocno odcisnąć nadmiar soku, unaczej nasze nadzienie będzie zbyt płynne).

Dodać majonez/jogurt i wszystko wymieszać.
Przyprawić i dodać zioła. 
Na noc zostawić w lodówce do przegryzienia.


Udekorować kawałkiem sałaty i czegoś kolorowego np rzodkiewką.










Życzę Wam smacznego!