czwartek, 4 grudnia 2014

Tortilla de patatas

Ponoć na Wyspach Kanaryjskich 23 stopnie, w Barcelonie 30 stopni.
Czemu tylko u nas takie paskudne, niskie temperatury?
I chyba nawet nie o nie chodzi, a o brak słońca za oknem!

W tym celu, aby dzień był sympatyczniejszy i żeby choć trochę przybliżyć się do ciepłej Hiszpanii, polecam Tortilla de patatas.

Prosty, szybki obiad.
A jaki smaczny!


Szybko Tanio Smacznie - Tortilla de patatas


potrzebujemy:

- 6 ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 500 ml mleka
- 7 jajek
- 3 małe ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
- płatki chili
- garść kaparów

Ziemniaki i marchew obrać, umyć.
Pierwsze podgotowac ok 10 minut.
Odcedzić i ostudzić.
Warzywa pokroić w grubą kostkę.

Cebulę i czosnek posiekać.

Na patelni podgrzać  tłuszcz.
Podsmażyć cebulę, czosnek.
Dodać ziemniaki i marchewkę i smażyć do otrzymania złotego koloru.
Doprawić solą, pieprzem i płatkami chilli.

Do miski wlać mleko, wbić jajka.
Całość zblendować i przyprawić.

Do naczynia żaroodpornego lub patelni (koniecznie z teflonową powłoką) z drewnianą rączką wrzucić podsmażoną część tortilli i dodać kapary (wcześniej opłukać je dokładnie ze słonej zalewy).
Zalać masą jajeczną i zapiekać w 180 stopniach jakieś 30 minut.

Można też ugotować na kuchence, pod przykryciem ok 30-45 minut.


Szybko Tanio Smacznie - Tortilla de patatas

Szybko Tanio Smacznie - Tortilla de patatas

Szybko Tanio Smacznie - Tortilla de patatas

Wegetariański obiad IV

1 komentarz: