poniedziałek, 11 maja 2015

Domowe pesto z rukoli

Zabieram Was ze soba w podróż do Italii. Chociaż pogoda nie funduje nam włoskich temperatur (moze to i dobrze, bo znajoma Włoszka mówiła, że na Sycylii są już ponad 30-stotopniowe upały), to mam nadzieję, że namiastką będzie domowe pesto. Możecie go użyć klasycznie do makaronu, ale sprawdzi się w mniej znanych kombinacjach - do sałatek, kanapek czy mięs.
Szybko Tanio Smacznie - Domowe pesto z rukoli

Do przygotowania pesto potrzebujemy:


- garść świeżej rukoli
- kawałek parmezanu
- odrobina płatków migdałów
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku


Umytą rukolę (najlepiej pokrojoną, bo usprawni to cały proces), płatki migdałowe i przyprawy umieśccie w blenderze. Miksujcie aż całość bedzie rozdrobniona. Parmezan pokrójcie w mniejsze plastry i razem z odrobiną oliwy dodajcie go do otrzymanej zielonej pasty. Całość raz jeszcze utrzyjcie do otrzymania w miarę jednolitej konsystencji - możliwe, że będziecie musieli dodać więcej oliwy.
I nie oszukujmy się, takiej gładkiej konsystencji jak w pesto ze słoika raczej nie otrzymamy, ale domowy wyrób ma swoje dobre strony.

Szybko Tanio Smacznie - Domowe pesto z rukoli

Domowy Wyrób

5 komentarzy:

  1. Bardzo wyraziste w smaku i bardzo pyszne . Idealny dodatek do makaronów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pesto :) Do makaronów, kaszy, tostów i marynaty najczęściej używam. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń