sobota, 25 października 2014

Zwijańce z lazanii z dynią i migdałami

Przepis podpatrzyłam u Nieesia25 na jej kanale youtube.
Oboje uwielbiamy makarony stąd pomysł na przygotowanie.

Jako, że szpinaku i fety nie miałam, trzeba było kombinować.
W lodówce czekała upieczona dynia, lazania zalegała bardzo długo w szafce.

Tak powstało to przepyszne danie!


Szybko Tanio Smacznie - Zwijańce z lazanii z dynią i migdałami


potrzebujemy:

- plastry lazanii
- purree z dyni (hokkaido)
- mielone migdały
- passata pomidorowa
- zioła
- sól, pieprz

- ostrą paprykę
- opcjonalnie: ser do zapiekania


Plastry lazani podgotować w osolonej wodzie.
Na każdym plastrze rozsmarować purree z dyni, posypac migdałami.
Zrolować i przekroić na pół.


Do naczynia żaroodpornego wlać passatę pomidorową.
Do środka wkładać połówki lazani.
Posypać ziołami.


Opcjonalnie można posypać serem pod koniec pieczenia.

Zapiekać ok 20 minut w 180 stopniach.





Szybko Tanio Smacznie - Zwijańce z lazanii z dynią i migdałami

Szybko Tanio Smacznie - Zwijańce z lazanii z dynią i migdałami



Smaczna Jesień Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II Światowy Dzień Makaronu 2014

8 komentarzy:

  1. Świetny pomysł, jak dla mnie rewelacja. Nigdy bym na to nie wpadła :-) pyszności mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pomysł rewelacyjny i jest to dużo łatwiejszy sposób wykorzystania płatów lazanii

    OdpowiedzUsuń
  3. No i na tym właśnie polega inwencja twórcza, żeby zrobić COŚ z niczego! Złgoś to danie na blog BEI podam Ci link do niej, trzeba umieścić tylko baner Festiwalu Dyni i wysłać do BEI link z przepisem. Fajnymi pomysłami trzeba się dzielić. Cieszę się ,że do Ciebie trafiłam. Pozdrawiam
    http://www.beawkuchni.com/2014/10/festiwal-dyni-2014-zaproszenie.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Łał, wyglądają obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń