Poudre forte to średniowieczna mieszanka przypraw.
Lekko mdława w smaku, o fantastycznym zapachu.
Nieco świąteczna.
A dynia to kwintesencja jesieni.
O żadnej innej porze roku nie smakuje tak wybornie!
potrzebujemy:
- 1/2 dyni hokkaido (moja miała chyba ok 1 kg)
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
Przyprawy wymieszac ze sobą.
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
Przyprawy wymieszac ze sobą.
Dynię umyć, przekroić, wydrążyć środek i pokroić na mniejsze kawalki.
Posypać poudre forte i zapiekać w piekarniku.
180 stopni ok 30-40 minut aż dynia bedzie miękka.
Posypać poudre forte i zapiekać w piekarniku.
180 stopni ok 30-40 minut aż dynia bedzie miękka.


Hmm, jaka apetyczna :)
OdpowiedzUsuńpieczona dynia jest obłędna, ja jako jej wielka fanka jem ją prawie codziennie!
OdpowiedzUsuńPyszna i aromatyczna :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! ;))
OdpowiedzUsuń