wtorek, 21 października 2014

Szybka zupa dyniowo - selerowa

Eksperyment!
Zielona dynia hokkaido.
Stąd taki mało dyniowy kolor, ale smak jak zwykle przepyszny.


Szybko Tanio Smacznie - Szybka zupa dyniowo - selerowa



potrzebujemy:

- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 1 dynia
- 1/2 selera
- 600 - 800 ml wody
- sól, pieprz
- świeżo starta gałka muszkatołowa (1/4 łyżeczki)
- jogurt sojowy naturalny
- prażone pestki dyni
- odrobina świeżo posiekanej kolendry


W rozgrzanym garnku podsmazyć krótko cebulę.
Dodać seler, dynię i całość próżyćkrótko na małym ogniu.
Dodać wodę (najlepiej gorącą) i gotować ok 30 minut pod przykryciem.
Gdy warzywa będa miękkie zblendować na gładką, gęstą zupę.
Przprawić do smaku (dodać posiekaną kolendrę lub nie).

Podawać gorące udekorowane kleksem jogurtu i pestkami dyni.


Szybko Tanio Smacznie - Szybka zupa dyniowo - selerowa

Szybkie zupy! Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II Smaczna Jesień

3 komentarze:

  1. Rzeczywiście kolor mało dyniowy, ale fajny pomysł na wykorzystanie innych odmian dyni :) Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    http://jamniczakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam krem z dyni, w takim wydaniu na pewno też by mi smakowała!

    OdpowiedzUsuń