Lemoniada kojarzy mi się z okropnie słodkim, wręcz mdlącym napojem o landrynkowym smaku i kolorze, którą kiedyś można było kupić w kazdym sklepie. Były też różnego rodzaju proszki, które rozpuszczało się w wodzie, mieszało i po chwili otrzymywało się napój gotowy do picia. Wolę nie mysleć co było w składzie tych produktów, ile cukru. Dlaczego nie przygotować domowej lemoniady?
Do przygotowania 1 litra lemoniady potrzebujemy:
- kubek herbaty rooibos
- pół cytryny pokrojonej w pół plasterki
- wodę do uzupełnienia
- 2-3 łyżeczki miodu
W kubku zaparzamy herbatę, ja wykorzystałam mojego ulubionego ostatnio rooibosa. Studzimy i przelewamy do dzbanka lub karafki. Dodajemy miód, plasterki cytryny i uzupełniamy chłodną wodą w 1 litra. Umieszczamy na kilka godzin do lodówki w celu schłodzenia.
Smacznego!
Zgłaszam przepis:
Wspaniała lemoniada. Jest dobra na wszystko :-)
OdpowiedzUsuńładny kolor :)
OdpowiedzUsuńKolor, skład to mnie przekonuje, już sobie odnotowałam przepis. :)
OdpowiedzUsuńDomowa lemoniada najlepsza :)
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego na upalne dni :)
OdpowiedzUsuń