sobota, 6 czerwca 2015

Papryka faszerowana kurczakiem, quinoa i groszkiem

Papryka faszerowana to moje ulubione danie z dzieciństwa. Dzisiaj w troszkę innej odsłonie, zdrowszej - z komosą ryżową, kurczakiem i groszkiem w sosie pomidorowym. Zapraszam.

Szybko Tanio Smacznie - Papryka faszerowana kurczakiem, quinoa i groszkiem

Do przygotowania 10 porcji (połówek papryk) potrzebujemy:

- 5 czerwonych papryk
- 5 łyżek komosy
- 2 filiżanki groszku

- ok. 400 g piersi z kurczaka
- koncentrat pomidorowy


Zaczynamy od przygotowania papryk – przekrawamy je na połówki, a następnie wycinamy gniazda nasienne. Komosę obficie opłukujemy w sitku, po czym gotujemy do momentu aż będzie miękka. W międzyczasie przez ok. 15 minut podsmażamy na patelni mięso z groszkiem. Następnie dodajemy ugotowaną komosę, koncentrat i całość gotujemy przez kolejny kwadrans.
Do każdej połówki papryki nakładamy przygotowany farsz, układamy je w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez ok. 30 minut. Jeżeli macie ochotę, wierzch faszerowanych papryk można przykryć utartym serem.

Smacznego!

Szybko Tanio Smacznie - Papryka faszerowana kurczakiem, quinoa i groszkiem

1 komentarz: