Uwielbiam ten przepis - głównie za jego wszechstronność. Bo tak naprawdę tylko od nas samych zależy jakie składniki tutaj dodamy. Z poniższego przepisu mozemy przygotować ciasto czekoladowe, kawowe, możemy dodać owoce. W ostatniej wersji dodałam resztki wina musującego i białą czekoladę.
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
- 3/4 szklanki wina musującego (użyłam resztki)
- kostkę masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 proszek do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- garść żurawiny
W garnku pogrzewamy wino, masło i cukier. Gotujemy na małym ogniu (trzeba uważać żeby całość nie wykipiała) aż wyparuje alkohol. Odstawiamy na bok i studzimy. W drugim naczyniu mieszamy wszystkie sypkie składniki. Do ostudzonej mieszaniny wina, masła i cukru dodajemy jajka i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji po czym dodajemy sypkie składniki i jeszcze raz mieszamy. Na końcu dodajemy suszoną żurawinę.
Całość przelewamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 40-50 minut w 180 stopniach poczym wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Jestem ciekawa Waszych wrażeń.
Bardzo fajna propozycja na deser :-)
OdpowiedzUsuń