Jak jesień za oknem to musi być dynia! Dynia lekko karmelizowana w przyprawach kuchni średniowiecznej. Przyprawę przechowujcie do Świąt jest diealna do wszelkich bożonarodzeniowych wypieków!
potrzebujemy:
- 1/2 dyni hokkaido
- 1 szklanka cukru
- odrobina gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 5 łyżeczek łyżeczka cynamonu
Przyprawy wymieszac ze sobą.
- odrobina gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 5 łyżeczek łyżeczka cynamonu
Przyprawy wymieszac ze sobą.
Dynię umyć, przekroić, wydrążyć środek i pokroić na mniejsze kawalki.
Posypać poudre douce i zapiekać w piekarniku.
180 stopni ok 30-40 minut aż dynia bedzie miękka.
Posypać poudre douce i zapiekać w piekarniku.
180 stopni ok 30-40 minut aż dynia bedzie miękka.


wprost ubóstwiam pieczoną dynię, ale w takiej formie jeszcze nie próbowałam!
OdpowiedzUsuń