poniedziałek, 6 października 2014

Blondie z szafranem i białą czekoladą (bezglutenowe)

W sklepie wypatrzyłam nowość - proszek do pieczenia, pewnej popularnej firmy, ale z szafranem. Następnym razem do zwykłego proszku do pieczenia dodam szafran, ale w większej ilości. Tak czy siak zakup trzeba przetestować co skończyło się upieczeniem wilgotnego i ciężkiego blondie z kawałkami białej czekolady. 


Szybko Tanio Smacznie - Blondie z szafranem i białą czekoladą

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

- opakowanie proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 250 g mąki migdałowej (plus ewentualnie dodatkowo mąki, jakby ciasto było zbyt rzadkie)
- 1 szklanka mleka owsianego
- 1/3 szklanki oleju
- 2 tabliczki białej czekolady


W jednej misce przygotować suche składniki: mąkę, proszek, cukier. W drugiej widelcem rozbełtać jajko, mleko i olej. Suche połączyć z mokrym za pomocą łyżki.  Dodać czekoladę, najlepiej posiekaną na mniejsze kawałki. Piec przez ok 25 - 30 minut  w 175 stopniach.

Szybko Tanio Smacznie - Blondie z szafranem i białą czekoladą

Szybko Tanio Smacznie - Blondie z szafranem i białą czekoladą

Ciasta bez miksera Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

5 komentarzy:

  1. I jak ciacho zachowało się z szafranem? Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bylo spoko, ale wlasnie szafranu nie czulam,nie widzialam.
    Chociaz proszek do pieczenia byl lekko zoltawy i szafran bylo wyraznie czuc.
    Moze przez make migdalowa nie bylo najmniejszego barwnego efektu?

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne ciasto i ciekawy przepis :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się ten pomysł, niby prosty, a jednak wyjątkowy :)

    OdpowiedzUsuń