środa, 8 października 2014

Dynia pieczona z poudre forte

 Poudre forte to średniowieczna mieszanka przypraw.
Lekko mdława w smaku, o fantastycznym zapachu.
Nieco świąteczna.
A dynia to kwintesencja jesieni.
O żadnej innej porze roku nie smakuje tak wybornie!

 

Szybko Tanio Smacznie - Dynia pieczona z poudre forte


 potrzebujemy:

- 1/2 dyni hokkaido (moja miała chyba ok 1 kg)
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka zmielonych goździk
ów
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu

Przyprawy wymieszac ze sobą.
Dynię umyć, przekroić, wydrążyć środek i pokroić na mniejsze kawalki.
Posypać poudre forte i zapiekać w piekarniku.
180 stopni ok 30-40 minut aż dynia  bedzie miękka.
 
Szybko Tanio Smacznie - Dynia pieczona z poudre forte
Szybko Tanio Smacznie - Dynia pieczona z poudre forte


Szybko Tanio Smacznie - Dynia pieczona z poudre forte


Szybko Tanio Smacznie - Dynia pieczona z poudre forte


Szybko Tanio Smacznie - Dynia pieczona z poudre forte





Smaczna Jesień Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

4 komentarze: