sobota, 26 października 2013

Miedzynarodowy dzień makaronu /// International Pasta day

Makaronu nie mogło zabraknąć także u nas!
I ulubiony sos pomidorowy Męża.

25-ty października.



Miedzynarodowy dzień makaronu

potrzebujemy:

- opakowanie makaronu 
- warzywa (papryki + cukinia)
- śwież zioła                                                                                                                    
- sól, pieprz
- kubeczek śmietany
- koncentrat pomidorowy
- tłuszcz do smażenia


Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu. Podsmażyć umyte, oczyszczone i pokrojone warzywa na małym ogniu. Posolić i dodać zioła.
W dużym garnku zagotować posoloną wodę. Wrzucić makaron i gotować aż będzie al dente.
W osobnym garnku (mały rondelek) przygotować sos: podsmażyć czosnek i dodać koncentrat pomidorowy. Dodać śmietanę i doprawić do smaku solą.


Na talerzu ułożyć makaron, dodać warzywa i polać sosem pomidorowym.

Życzę Wam smacznego!





October 25th

International Pasta day

Ingredients

- pack of pasta
- vegetables (peppers + zucchini)
- fresh Herbs
- salt and pepper
- cup sour cream
- tomato paste
- the fat for frying


In pan, heat a little bit of oil. Fry washed, cleaned and chopped vegetables on low heat. 
Season with salt and add the herbs. 
In a large pot of boiling and salted water add the pasta and cook until al dente.

In a separate pan (small saucepan) prepare the sauce: fry the garlic and add the tomato paste.
Add the cream and season to taste with salt.
Arrange pasta on a plate, add the vegetables and pour the tomato sauce.

Bon apetit!



Światowy Dzień Makaronu 2013 - 25 października

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz