niedziela, 20 października 2013

Rote Grütze

To jeden z najpyszniejszych deserów jakie jadłam.
Jest przy tym szybki, do przygotowania o każdej prze roku i nieskomplikowany.

To taki zatrzymany smak lata.


Szybko Tanio Smacznie - Rote Grütze


Do przygotowania Rote Grütze (4-6 porcji) potrzebujemy:

- paczkę mrożonych owoców leśnych (maliny, truskawki, wiśnie itp) ok 750g
- opakowanie kisielu (truskawkowy, malinowy itp)
-  ok 1 litr wody
- cukier do smaku
- opcjonalnie mąkę ziemniaczaną

sos waniliowy:

- dwa kubeczki śmietany kremówki lub 1/2 l mleka (moze byc kokosowe)
- dwa żółtka (w wersji wegańskiej pominąć)
- wanilię
- cukier

Do garnka wrzucamy owoce, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Gdy owoce sie rozgotują (traw to ok 30 do 60 minut) dodajemy cukier, a gdy ten sie rozpuści dodajemy kisiel lub mąkę ziemniaczaną (wcześniej najelepiej rozpuścić go w odrobinie zimnej wody). Całość gotujemy jeszcze chwilę aż konsystencja zrobi się "kisielowata". 
Owoce powinny być lekko kwaśne.


Czas przygotować sos. 
Do garnka wlewamy śmietanę i cukier. 
Gotujemy na małym ogniu - inaczej śmietana nam wykipi i zapaskdzi kuchenkę (wiem z doświadczenia!). 
Zostawiamy do ostygnięcia.
Zółtka oddzielamy od białek i dodajemy do ostudzonej śmietany. 

Czas dorzucić wanilię (ja korzystałam ponownie z młynka doktora Oetkera).
Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż zacznie gęstnieć i wszystkie składniki się rozpuszczą. 
Sos powinien być dość słodki i płynnej, kremowej konsystencji.

Wszystko wstawiamy na noc do lodówki. 
Podajemy chłodne owoce polane sosem waniliowym.

Szybko Tanio Smacznie - Rote Grütze

Szybko Tanio Smacznie - Rote Grütze

Szybko Tanio Smacznie - Rote Grütze

2 komentarze: