wtorek, 17 czerwca 2014

Shakshuka

Shakshuka czyli po arabsku "wielki bałagan". Bardzo spodobał mi sie ten "bałagan"!

Szybko Tanio Smacznie - Shakshuka


Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy:

- ok 700g pomidorów
- papryczkę chilli
- 4 jajka
- cebulę

- czosnek
- oliwę z oliwek
- sól
- pieprz
- słodka papryka

Zaczynamy od przygotowania warzyw. Cebulę i czosnek pokroić. Papryczkę chilli oczyścić z nasion i pokroić w kawałki. Pomidory pokroić w grubą kostkę. Na patelni rogrzać odrobinę oliwy. Podsmażyć czosnek z cebulą i chilli a gdy będą złociste dodać pomidory. Smażyć aż całość będzie miękka (około 
Na wierzch rozbić jajka. Gotować pod przykryciem aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne. Podawać gorące z bagietką. 


Szybko Tanio Smacznie - Shakshuka

Wegetariański obiad III

3 komentarze: