Do przygotowania lodów potrzebujemy:
- 500 ml mleka
- 2 owoce mango
- 3 żótka
- 1/2 szklanki cukru
- 100 ml likieru pomarańczowego
Mleko zagotować i zostawić do ochłodzenia. Mango obrać, oddzielić od pestki i zmiksować na jednolitą masę. Żótła oddzielić od białek i zmiksować z cukrem do momentu aż masa będzie jasnego koloru i nabierze puszystości. Stopniowo dodawać ubite żółtka do ciepłego mleka, cały czas mieszając. Całość ponownie podgrzać, mniej więcej do 80 topni. Ostudzić.
Dodać zmiksowane mango i likier pomarańczowy.
Zamrażac przez noc.
Wyjąć jakieś 10-15 minut przed podaniem z zamrażarki.
Lody to jest to co lubię najbardziej
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię mango i często go używam do sałatek owocowych, lodów jeszcze nie robiłam. Pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuń