niedziela, 15 czerwca 2014

Chłodnik litewski

Tego przepisu nikomu nie trzeba przedstawiać!!!!


Szybko Tanio Smacznie - Chłodnik litewski

Do przygotowania zupy potrzebujemy:

- 4 świeże buraki możliwie z liśćmi

- rzodkiewki
- zielonego ogórka obranego ze skórki
- cebulkę

- szczypiorek
- koperek

- ocet
- sól, pieprz
- jogurt + kefir/maślankę
- 3 jajka ugotowane na twardo

Ugotować jajka.


Buraki oddzielić od liści, umyć i obrać. Ugotować do miękkości, w wodzie z dodatkiem odrobiny octu (jakieś 2 łyżki) wtedy zachowają ładny, buraczany kolor. 
Studzimy.
Uwaga - nie wylewać wody z!gotowania buraków!!!

Rzodkiewki, ogórka, szczypiorek, koperek, cebulę i jajka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy jogurt - u mnie ok 500g. Kroimy buraki w kostkę i dorzucamy do zupy.
W celu uzyskania ładnego koloru dodajemy wody z gotowania buraków. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Dobrze schłodzić - najlepiej przez noc w lodówce i podawać zimne.
Szybko Tanio Smacznie - Chłodnik litewski


Szybko Tanio Smacznie - Chłodnik litewski





Nowalijkowe Kucharzenie Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz