Tego przepisu nikomu nie trzeba przedstawiać!!!!
Do przygotowania zupy potrzebujemy:
- 4 świeże buraki możliwie z liśćmi
- rzodkiewki
- zielonego ogórka obranego ze skórki
- cebulkę
- szczypiorek
- koperek
- ocet
- sól, pieprz
- jogurt + kefir/maślankę
- 3 jajka ugotowane na twardo
Ugotować jajka.
Buraki oddzielić od liści, umyć i obrać. Ugotować do miękkości, w wodzie z dodatkiem odrobiny octu (jakieś 2 łyżki) wtedy zachowają ładny, buraczany kolor. Studzimy.
Uwaga - nie wylewać wody z!gotowania buraków!!!
Rzodkiewki, ogórka, szczypiorek, koperek, cebulę i jajka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy jogurt - u mnie ok 500g. Kroimy buraki w kostkę i dorzucamy do zupy.
W celu uzyskania ładnego koloru dodajemy wody z gotowania buraków. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dobrze schłodzić - najlepiej przez noc w lodówce i podawać zimne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz