Wypieki urodzinowe!
- 250 g mąki
- 110 g masła w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2 cukinie (średniej wielkości) startego na tarce o dużych oczkach
- 100 g ciemnej czekolady, posiekanej
Blachę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać mąką/bułką tartą.
Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i kawą.
Masło miksujemy z cukrem waniliowym na puszystą jasną masę. Cały czas mieszając dodajemy po jednym jajku, po czym dodajemy resztę składników - mąkę, czekoladę i cukinię.
Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach ok 40-50 minut.
- 110 g masła w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2 cukinie (średniej wielkości) startego na tarce o dużych oczkach
- 100 g ciemnej czekolady, posiekanej
Blachę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać mąką/bułką tartą.
Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i kawą.
Masło miksujemy z cukrem waniliowym na puszystą jasną masę. Cały czas mieszając dodajemy po jednym jajku, po czym dodajemy resztę składników - mąkę, czekoladę i cukinię.
Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach ok 40-50 minut.
Chocolate cake with zucchini
we need:
- 250 g flour
- 110 g of butter at room temperature
- 150 g of sugar
- 3 eggs
- 2 tablespoons of cocoa
- 1 teaspoon baking soda
- 1/2 teaspoon baking powder
- 1/2 tsp salt
- vanilla sugar
- 2 (middle size) zucchini grated on large mesh
- 100 g dark chocolate, chopped
Grease baking form with butter and sprinkle with flour/bread crumbs.
Mix flour with baking powder, baking soda, cocoa and coffee.
Mix the butter with the vanilla sugar to a light fluffy mass.
While stirring add one egg at the time, then add the remaining ingredients - flour, chocolate and zucchini.
When ready transfer into a cake form and bake at 180 degrees about 40-50 minutes.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz