środa, 13 listopada 2013

Ciasto czekoladowe z cukinią /// Chocolate cake with zucchini

Wypieki urodzinowe!



 Ciasto czkoladowe z cukinią

potrzebujemy:

- 250 g mąki
- 110 g masła w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2 cukinie (średniej wielkości)  startego na tarce o dużych oczkach
- 100 g ciemnej czekolady, posiekanej

Blachę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać mąką/bułką tartą.
Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i kawą. 

Masło miksujemy z cukrem waniliowym na puszystą jasną masę. Cały czas mieszając dodajemy po jednym jajku, po czym dodajemy resztę składników - mąkę, czekoladę i cukinię.

Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach ok 40-50 minut. 



Chocolate cake with zucchini

we need:

- 250 g flour
- 110 g of butter at room temperature
- 150 g of sugar
- 3 eggs
- 2 tablespoons of cocoa
- 1 teaspoon baking soda
- 1/2 teaspoon baking powder
- 1/2 tsp salt
- vanilla sugar
- 2 (middle size) zucchini grated on large mesh
- 100 g dark chocolate, chopped

Grease baking form with butter and sprinkle with flour/bread crumbs.
Mix flour with baking powder, baking soda, cocoa and coffee.

Mix the butter with the vanilla sugar to a light fluffy mass. 
While stirring add one egg at the time, then add the remaining ingredients - flour, chocolate and zucchini.

When ready transfer into a cake form and bake at 180 degrees about 40-50 minutes.

Bon apetit!




Zdrowe słodkości Szybkie ciasta - edycja Jesień 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz