piątek, 8 listopada 2013

Winne gruszki /// Pears in wine

Winne gruszki


potrzebujemy:

- butelkę wytrawnego białego wina
- odrobinę cukru
- szczyptę cynamonu
- kardamon
- 3 goździki
- kilka gruszek
- sok z cytryny
- twaróg


Gruszki obieramy i wydrążamy środek. Myjemy i wkładamy do rondelka i mocno skrapiamy sokiem z cytryny.
Wlewamy wino, dodajemy przyprawy, cukier i gotujemy. Gdy całość zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy aż gruszki będą miękkie.

Podajemy ciepłe. Same lub nadziewamy mascarpone/twarogiem.

Życzę Wam smacznego!






Pears in wine

ingredients:

- a bottle of dry white wine
- a little sugar
- pinch of cinnamon
- cardamon
- 3 cloves
- a few pears
- lemon juice


Peel the pears and hollow center. Wash them and put into a saucepan and sprinkle heavily with lemon juice.
Pour the wine, add spices, sugar and cook and start to cook. As whole starts to boil, simmer and cook until the pears are soft.


Serve pears warm. Alone or fill with mascarpone.

Bon apetit!



2 komentarze:

  1. A do tego bardzo prosty. Białe wino można zastąpić czerwonym.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń