piątek, 22 maja 2015

Sałata z czerwonej komosy i pomidorków koktajlowych

Mhhhh na samo wspomnienie tej sałaty sie rozpływam. Czy można chcieć czegoś więcej -sałatkę można podać na śniadanie, obiad i kolację. Wspaniale pasuje na każdą okazję zarówno na grilla jak i bardziej oficjalne okazje. Przygotuje ją każdy nawet kucharz amator. Tak więc do dzieła!

Szybko Tanio Smacznie - Sałata z czerwonej komosy i pomidorków koktajlowych

Do przygotowania 2 porcji sałaty potrzebujemy:

- 3 łyżki komosy ryżowej (u mnie czerwona)
- pomidorki koktajlowe (ok 5 żółtych i 5 czerwonych)
- spora garść posiekanej pietruszki
- świeżo zmielony pieprz

- 1 łyżeczka octu balsamicznego 

Komosę przepłukujemy na sitku i gotujemy  ok 15 minut (wrzucamy do gotującej się wody bez dodatku soli). W tym czasie myjemy pomidorki i przekrawamy je na połówki, dodajemy odrobinę pieprzu, ocet balsamiczny i odstawiamy na chwilę. Ugotowaną komosę odsączamy, przepłukujemy chłodną wodą i zostawiamy na chwilę żeby pozbyć się nadmiaru wody. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przenosimy do miseczek. 

Jestem ciekawa Waszego zdania na temat tej kreacji.


Szybko Tanio Smacznie - Sałata z czerwonej komosy i pomidorków koktajlowych

3 komentarze:

  1. Lubię pomidory pod każdą postacią i same i w sałatkach. Czekam aż mi urosną w ogródku, najlepszy jest taki wprost z krzaczka. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojjj, jak byłam mała to dziadek miał pomidory pod folią. Pamiętam jak dziś, jaki tam fantastyczny zapach panował, radość w moich oczach jak pojawiały się pierwsze pomidory - najpierw zielone a potem czerwone. I ten pierwszy gryz - właśnie prosto z krzaczka. Zazdroszczę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Kipi kasza” na zBLOGowanych. Najciekawsze przepisy mają szanse na nagrody :)

    OdpowiedzUsuń