Szybka, smaczna.
Z ulubionym czosnkiem.
Przełamana słodkim winogronem.
- dwa brokuły świeże (ok 1kg), mogą też być mrożone
- 15 dag wędzonej szynki (np polędwicę łososiową z indyka)
- 200g czerwonych winogron
- 1 czerwoną cebulę
- ziarna prażonego słonecznika
- mały kubeczek jogurtu
- łyżka majonezu
- czosnek (zazwyczaj daję ząbek, albo dwa w zależności od wielkości)
- sól, pieprz
Brokuły podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie na aldente (czyli powinny być lekko twarde). Odcedzić, przepłukać zimną wodą i ostudzić.
W tym czasie cebulę pokroić w piórka a winogrona przekroic na połówki. Szynkę podsmażyć na patelni.
Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem i wyciśnietym przez praskę czosnkiem.
Do miski przenieć ostudzone brokuły i resztę składników. Polać sosem a wierzch posypac prażonym słonecznikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz