poniedziałek, 4 listopada 2013

Sernik Bożonarodzeniowy /// Christmas Cheesecake

Z czym a może raczej z jakim świętem czy okazją kojarzy Wam się sernik?
Dla mnie skojarzenie jest jednoznacznie: Boże Narodzenie i Wielkanoc.
Wspólne pieczenie, nie zawsze udane.
Od dzisiaj koniec z oklapniętymi sernikami, którym trzeba dopiekać spód.
Ten sernik zawsze wychodzi. 


I jest po rpostu fenomenalny w smaku. 
Puszyty, lekki jak piórko. Cudownie rozpływa się w ustach. 




Sernik Bożonarodzeniowy


potrzebujemy:

spód


- 10dg tłuszczu
- 1 całe jajko
- 1 żółtko (białko zostawić do masy serowej)
- 1/4 szkl cukru
- 1 łyżeczka proszku
- do 1,5 szkl mąki

Ze składników zagnieść ciasto, rozwałkować i wykleić blachę. 

masa serowa

- 1kg twarogu
- kostka masła (wcześniej wyjęte z lodówki, miękkie)
- 1.5 cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyń (waniliowy/śmietankowy)
- 8 jajek (same żółtka)   
- 0.5 łyżeczki proszku
- opcjonalnie rodzynki i inne bakalie


Miękki tłuszcz zmiksować, dodając 3/4 szklanki cukru i cukier waniliowy aż do otrzymania "czegoś" o kremowej konsystencji
Cały czas miksując dodajemy powoli budyń, porcjami twaróg i żółtka. 

Białka ubić na sztywno razem z resztą cukru (3/4 szklanki). Powoli dodać do masy serowej, delikatnie mieszając. 
Na koniec dodać proszek do pieczenia i rodzynki.


Masę serową umieszczamy na blasze. Całość pieczemy w temperaturze ok 160 stopni przez 60-70 minut.

* Co ważne podczas pieczenia sernika nie otwieramy piekarnika.
* Po wyjęciu, okrawamy ciasto od blachy - wtedy równomiernie "siądzie"

ps. Na końcu chciałam podziękować Cioci Irce za wsparcie i Jej cenne sernikowe rady. 
Ciocia jest moim guru jeśli chodzi o wypieki.




With what or rather of what holiday or occasion reminds you a cheesecake?
For me, the combination is clear: Christmas and Easter.
The common baking is not always successful. But that is not the point.

From today, the end of cheesecakes which is flat and the bottom is not baked.
With this cheesecake recipe you will be always successful.

And it's just phenomenal in taste.
Fluffy, light as a feather. Wonderfully melts in your mouth.






Christmas Cheesecake

Ingredients:


bottom

- 100g fat
- 1 whole egg
- 1 egg yolk (egg white to leave the cheese )
- 1/4 glass sugar
- 1 teaspoon of baking powder
- Up to 1.5 glass flour

With ingredients knead dough, roll out and paste plate.

curd

- 1kg cheese (I have used mascarpone)
- 250g of butter (previously removed from the refrigerator, so it is really soft)
- 1.5 glass of sugar
- 1 vanilla sugar
- 1 pudding (vanilla/cream)
- 8 eggs (yolks alone)
- 0.5 teaspoons baking powder
- Optional raisins and other dried fruits


Blend soft fat, adding 3/4 cup sugar and vanilla sugar until a " something" creamy.
All the time mixing, slowly add pudding, cheese and egg yolks.

Beat the egg whites to stiff along with the rest of the sugar (3/4 cup). Slowly add to the cheese, stirring gently.
Finally add the baking powder and raisins (if desirable).


Put the cheese on a baking sheet. Active bake at 160 degrees for about 60-70 minutes.

* What is important when baking cheesecake do not open the oven!!!.

* After removing, trimm of sheet cake (around) - then evenly "sit down"




Bon apetit!

ps. Last but not least I would like to thank to aount Irena for her "does and dont's" for cheescake.

1 komentarz: