wtorek, 21 kwietnia 2015

Pieczony łosoś w marynacie musztardowo-jogurtowej

Wiosna natchnęła mnie do eksperymentu kulinarnego z łososiem. Choć wielokrotnie miałam okazję kosztować potrawy, w których główną rolę odgrywała ryba, to kombinacja, którą mam zamiar Wam dzisiaj przedstawić, przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Tak smacznego i soczystego łososia chyba nie mieliście jeszcze możliwości próbować.




Do przygotowania jednej porcji potrzebujemy:

- filet z łososia (kawałek o dowolnej wielkości)
- musztardę sarepską
- jogurt grecki

W celu stworzenia marynaty należy wymieszać musztardę z jogurtem w proporcji 2:1 (2 łyżki musztardy i 1 łyżka jogurtu). Następnie tak przygotowaną zalewą natrzyjcie kawałki łososia. Ułóżcie w żaroodpornym naczyniu papier do pieczenia, a następnie połóżcie na nim rybę. Tak przyrządzone danie trzeba zapiekać przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Mam nadzieję, że efekt zachwyci Was równie mocno, jak mnie.


Smacznego!


4 komentarze:

  1. Jako, że łososia uwielbiam z miłą chęcią wykorzystam ten przepis ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty szybki przepis i takie lubię :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń