piątek, 17 kwietnia 2015

Kremowa zupa ze szpinaku

Szpinak to warzywo, które nie jest darzone zbyt ciepłymi uczuciami, szczególnie przez najmłodszych.
Zresztą znamy to z autopsji. 
W dzieciństwie najczęściej bezskutecznie próbowano nas przekonać do jego smakowych i zdrowotnych właściwości.
Nic dziwnego, wszak w przedszkolach podawany był w mocno rozrzedzonej postaci, co od strony wizualnej wcale nie zachęcało do jego spożywania.
Jak zatem zachęcić do jedzenia szpinaku, szczególnie najmłodszą latorośl?


Tajemnica kryje się w jego przyrządzeniu. 
Szpinak znakomicie odnajduje się w relacji z czosnkiem i odrobiną tłuszczu (witaminy A, D, E i K rozpuszczają się w tłuszczach) oraz przyprawami, a w szczególności z ziołami. Oferuje również bogate złoża witaminy C i magnezu.




Szybko Tanio Smacznie - Kremowa zupa ze szpinaku



Do przygotowania 4 porcji zupy potrzebujemy:

- 2 opakowania świeżego szpinaku (lub ok 400 g mrożonego szpinaku)
- 2 ząbki czosnku
- zioła (użyłam mieszanki ziół dalmatyńskich)
- łyżeczkę oliwy
- sól, pieprz
- bulion warzywny (ok. 500 ml)

Świeży szpinak należy dokładnie umyć na sitku, osuszyć z nadmiaru wody i oskubać z łodyżek.
W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek oraz zioła.
Gdy zawartość zarumieni się, dodać szpinak i bulion.
Całość gotować na małym ogniu ok 30 minut.
W ostatni etapie ugotowany szpinak trzeba zmiksować na gęsty krem.


Tak skomponowaną zupę można podawać w towarzystwie bagietki lub z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Życzę smacznego!



Szybko Tanio Smacznie - Kremowa zupa ze szpinaku

4 komentarze:

  1. Świetny pomysł!
    W lutym zasialiśmy z chłopakiem szpinak w szklarni! Będę mieć go naprawdę sporo i na pewno wypróbuję Twój przepis :)
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak tylko zacznie sie sezon na świeży szpinak z ogródka to na pewno będę z niego korzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak tylko zacznie sie sezon na świeży szpinak z ogródka to na pewno będę z niego korzystać :)

    OdpowiedzUsuń