poniedziałek, 4 maja 2015

Pulpeciki z mięsa i kaszy gryczanej w sosie pomidorowym.

Dlaczego pulpeciki? Są szybkie w przygotowaniu i bardzo różnorodne.
Wszystko zależy na co mamy ochotę - mięsne lub wegetariańskie.

Jeżeli jesteście zainteresowani co tym razem wysmyczyłam to zapraszam Was do dalszej lektury.



Do przygotowania 4 porcji (20 pulpecików) potrzebujemy: 

- 1 szklankę kaszy gryczanej
- 1 pierś z kurczaka

- puszkę czarnej fasoli
- 2 jajka

- sól, pieprz
- curry, bazylię, kozierdkę

- domowy sos pomidorowy


Kaszę gryczaną wrzucić do wrzącej wody (gotujemy 1:2 czyli 1 szklanka kaszy i 2 szklanki wody, chyba, że gotujecie w woreczkach).
Gotować do wchłonięcia całej wody (ok. 20 minut). Po tym czasie ostudzić.
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, dodać kaszę, przyprawy oraz jajka całość zmiksować aż konsystencja będzie jednolita. Dodac opłukaną i odsączoną czarną fasolę i wymieszać.
Formować pulpeciki, które smażymy na patelni bez tłuszczu. Potem zawartość patelni zalewamy sosem pomidorowym i podgrzewamy.

Ja zjadłam tylko w towarzystwie sosu pomidorowego.
A wy na jaki dodatek macie ochotę?


2 komentarze: