sobota, 10 stycznia 2015

Nalewka imbirowa

Chociaż czeka się około 6 miesięcy na ten trunek, to warto. Jej smak i rozgrzewające właściwości są zbawienne podczas jesienno-zimowych wieczorów. Oprócz tego ma
działanie antyseptyczne, stosuje się ją przy przeziębieniach. Bardzo szybko rozgrzewa organizm i poprawia krążenie. Szybciej niż inne nalewki, wszelkie aspiryny itp.Powstrzymuje nudności i wymioty, a także działa skutecznie przeciw wzdęciom. Działa przeciwbólowo na stawy i mięśnie. Jednak jak wszystko co spożywamy w nadmiarze, posiada również negatywne działanie - zbyt duża ilość bardzo szybko podnosi ciśnienie krwi, co może szkodzić osobom z wysokim ciśnieniem.


Szybko Tanio Smacznie - Nalewka imbirowa


potrzebujemy (na 2-2,5 litra mocnej nalewki):

FAZA PIERWSZA

dwa duże, soczyste korzenie imbiru
4 duże cytryny 
- 1 litr spirytusu

1. Imbir obrać ze skórki i pokroić na bardzo cienkie plastry.
2. Umyć cytryny i wycisnąć z nich sok.

1 i 2 wrzucić do słoja.
3. Zalewamy imbir i sok z cytryny 1 litrem spirytusu (można zalać wódką, ale wtedy pozostanie zapach i posmak wódki).
4. Zmykamy słój, chowamy do ciemnej szafy i raz w tygodniu potrząsamy słojem. W szafie słój pozostanie na 3 miesiące. Dla niecierpliwych 1 miesiąc (też wyjdzie ale z zapachem alkoholu).
5. Po wyznaczonym czasie leżakowania zlew odcedzamy przez gazę, sitko lub inną szmatkę.

FAZA DRUGA

- 1 litr wody
- ok 0.5 kg cukru

Cukru musimy dodać do litra wody tyle, ile chcemy mieć w 2 litrach nalewki.

Są dwa sposoby:

1) Wodę z cukrem zagotować.
Ostudzić i dodac do zimnego zlewu.

2) Do garnka wlac litr przegotowanej wody, zlew i wszystko delikatnie podgrzewać dodając jednocześnie cukru do smaku.
Trzeba jednak pamiętać, że w ciepłej nalewce nie wyczujemy słodyczy trunku.
Gdy w gorącej nalewce wyczujemy cukier, oznacza to, że będzie ona baardzo słodka.

6. Rozrobiony zlew przelewamy przez sitko i lejek do butelek i chowamy do szafy na kolejne 3 miesiące.
Dla niecierpliwych na 1 miesiąc (trzeba się liczyć z ostrością imbiru i mocnym smakiem alkoholu).


Ja chowam na kolejne 3 miesiące moją nalewkę!


Szybko Tanio Smacznie - Nalewka imbirowa

Szybko Tanio Smacznie - Nalewka imbirowa

Domowy Wyrób

2 komentarze:

  1. Na pewno spróbuję! Właśnie dziś o tym myślałem :D
    http://naturalniezdrowy.com.pl/

    OdpowiedzUsuń