Są też paskudnie ciężkostrawne dla mojego żołądka.
Poza tym beszamel ma też mleko, więc sos odpada przy nie tolerancji laktozy.
Dlatego postanowiłam je zapiec w sosie pomidorowym.
Kto nie lubi sosu pomidorowego?!
potrzebujemy:
- po 1 cykorii na osobę (mój mąłż zjadł dwie, tak mu smakowały!)
- szynkę konserwową (plaster na sztukę cykorii)
- przecier pomidorowy, pasate lub pomidory z puszki
- sól, pieprz
- świeże zioła
- cebula, czosnek
Cykorie obrać ze zwiędnietych i brzydkich liści.
Ugotować w osłodzonej wodzie, ja gotuję do miękkości wtedy krócej zapiekam.
Ostudzić.
Przygotowac sos - na odrobinie tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek.
(Można też wrzucić kawałki szynki jeżeli macie ochotę na bardziej mięsna wersję)
Dodać pomidory, zioła i przyprawic do smaku i ewentualnie zblendować.
Zimne cykorie owijać szynką i układać na dnie naczynia żaroodpornego.
Polać sosem i zapiekać w 200 stopniach przed 30-45 minut.
robiłam podobne i są pyszne!!
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam sos pomidorowy, z nim mogę zjeść wszystko!
OdpowiedzUsuńPrzyznam się, że nigdy jakoś tak nie jadłam cykorii, ale Twoja propozycja wygląda pysznie :-) z chęcią bym spróbowała jak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńw takiej postacie cykorii nie jadłam :) przepis bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń