czwartek, 1 stycznia 2015

Cykorie zapiekane w sosie pomidorowym (bez laktozy, bez glutenu)

Cykorie pod beszamelem są dobre.
Są też paskudnie ciężkostrawne dla mojego żołądka.
Poza tym beszamel ma też mleko, więc sos odpada przy nie tolerancji laktozy.

Dlatego postanowiłam je zapiec w sosie pomidorowym.

Kto nie lubi sosu pomidorowego?!

Szybko Tanio Smacznie - Cykorie zapiekane w sosie pomidorowym


potrzebujemy:

- po 1 cykorii na osobę (mój mąłż zjadł dwie, tak mu smakowały!)
- szynkę konserwową (plaster na sztukę cykorii)
- przecier pomidorowy, pasate lub pomidory z puszki
- sól, pieprz
- świeże zioła
- cebula, czosnek


Cykorie obrać ze zwiędnietych i brzydkich liści.
Ugotować w osłodzonej wodzie, ja gotuję do miękkości wtedy krócej zapiekam.
Ostudzić.

Przygotowac sos - na odrobinie tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek.
(Można też wrzucić kawałki szynki jeżeli macie ochotę na bardziej mięsna wersję)

Dodać pomidory, zioła i przyprawic do smaku i ewentualnie zblendować.


Zimne cykorie owijać szynką i układać na dnie naczynia żaroodpornego.
Polać sosem i zapiekać w 200 stopniach przed 30-45 minut.


Szybko Tanio Smacznie - Cykorie zapiekane w sosie pomidorowym

Szybko Tanio Smacznie - Cykorie zapiekane w sosie pomidorowym

4 komentarze:

  1. Ja uwielbiam sos pomidorowy, z nim mogę zjeść wszystko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam się, że nigdy jakoś tak nie jadłam cykorii, ale Twoja propozycja wygląda pysznie :-) z chęcią bym spróbowała jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. w takiej postacie cykorii nie jadłam :) przepis bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń