Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy:
- 3 czerwone pomarańcze (grejpfruty w oryginale)
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki Veterano (pomarańczowy likier w oryginale)
- 60g masy marcepanowej
- 50g śmietany kremówki (ok 1/2 kubeczka)
Żółtka oddzielić od białek, ubić z cukrem i Veterano. Białka ubić na sztywną pianę.
Marcepan zetrzeć na tarce a następnie dodać śmietanę i żółtka. Całość połączyć w jednolitą masę a następnie wymieszać delikatnie z białkami. W czterech naczyniach żaroodpornych, albo jednym większym, na spodzie ułożyć kawałki pomarańczy. Na wierzch nałożyć masę.
Zapiekać w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku ok 15 minut. Wierzch powinien być złocisto-brązowy
Bardzo fajny efektowny deserek.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na deser ;)
OdpowiedzUsuńale świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńIntrygujący pomysł :)
OdpowiedzUsuń