sobota, 10 stycznia 2015
Ciasto pomarańczowo - migdałowe bez jajek
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
- 250 g miękkiego masła
- 250 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 opakowanie masy marcepanowej
- 100 ml likieru pomarańczowego np. Grand Marnier
- 300 g mąki
- 100g zmielonych migdałów
- 100 ml mleka roślinnego
- sok i skórka z jednej pomarańczy
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
Masło, pokrojone w drobne kawałki, i cukier wymieszać za pomocą miksera. Dodać migdały, mąkę, proszek do pieczenia, startą masę marcepanową (grube oczka) i zmiksować. W osobnej misce mieszamy: startą skórkę z pomarańczy, wyciśnięty sok oraz likier. Całość powoli dolewać do ciasta, dodać mleko i mieszać łyżką. Gdy masa będzie jednolita przenieść do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 50-60 minut w 160 stopniach (termoobieg) lub 180 stopniach (bez termoobiegu).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
kawałek pysznego ciasta!
OdpowiedzUsuńCiasto pomarańczowe z masą marcepanową - musiało być pyszne :) Dziękuje za dodanie przepisu do akcji o pomarańczach. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMniam., zjadłabym takie ciasteczko!
OdpowiedzUsuń