Rosół to typowo niedzielne danie i wspaniałe remedium na wszelkie choroby.
FAZA PIERWSZA - ZUPA
- 1 bażanta (wcześniej oskubanego i oczyszczonego)
- włoszczyznę
- opcjonalnie (dwie gałązki rozmarynu)
Z bażanta i włoszczyzny ugotowac rosół, tak jak standardowy rosół, który zawsze gotujemy.
Wiadomo, bażant nie jest powszechnym mięsem, śmiało zastąpcie go kurą lub innym mięsem.
Polecam dodanie rozmarynu - świetnie podkręca smak zupy!
FAZA DRUGA - KLUSECZKI
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- sól, pieprz
- garść posiekanej bazyli i rozmarynu
Do miski wsypać mąką, przyprawy, wlać mleko i wbić jajko. Całość wymieszać łyżką aby nie powstały grudki (w ostateczności pomógł mi w tym blender). Rosół podgrzać i gdy będzie gorący za pomocą dwóch łyżek lub sitka dodawać ciasto na kluseczki. Gdy wypłyną na wierzch gotowac ok 2 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz