sobota, 10 stycznia 2015

Ciasto pomarańczowo - migdałowe bez jajek

Szybko Tanio Smacznie - Ciasto pomarańczowo - migdałowe bez jajek

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

- 250 g miękkiego masła
- 250 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 opakowanie masy marcepanowej
- 100 ml likieru pomarańczowego np. Grand Marnier
- 300 g mąki
- 100g zmielonych migdałów
- 100 ml mleka roślinnego
- sok i skórka z jednej pomarańczy
- 1 opakowanie proszku do pieczenia

Masło, pokrojone w drobne kawałki, i cukier wymieszać za pomocą miksera. Dodać migdały, mąkę, proszek do pieczenia, startą masę marcepanową (grube oczka) i zmiksować. W osobnej misce mieszamy: startą skórkę z pomarańczy, wyciśnięty sok oraz likier. Całość powoli dolewać do ciasta, dodać mleko i mieszać łyżką. Gdy masa będzie jednolita przenieść do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec ok 50-60 minut w 160 stopniach (termoobieg) lub 180 stopniach (bez termoobiegu).


Szybko Tanio Smacznie - Ciasto pomarańczowo - migdałowe bez jajek

Szybko Tanio Smacznie - Ciasto pomarańczowo - migdałowe bez jajek
Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę

3 komentarze:

  1. Ciasto pomarańczowe z masą marcepanową - musiało być pyszne :) Dziękuje za dodanie przepisu do akcji o pomarańczach. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam., zjadłabym takie ciasteczko!

    OdpowiedzUsuń