wtorek, 9 września 2014

Krem dyniowy z białym winem

Jesień już czuć - co raz więcej pada, o 21 jest już ciemno. Z samochodu odgarniam pierwsze pożółkłe liście. Jesień to nie tylko słota - to chłodne, mgliste poranki.
Słoneczne, ciepłe chwile. Wygrzewamy się jak jaszczurki, łapiąc ostatnie podrygi lata.



Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy:

- 1 dynię Hokkaido
- 500 ml wody

- ok 200 ml białego, wytrawnego wina

- kilka gałązek rozmarynu
- sól, pieprz

- dużo zielonej, świeżej pietruszki

- nasiona lnu/sezamu



Dynię umyć, wydrążyć środek, pokroić na drobne kawałki. Ugotować w 500 ml wody z dodatkiem wina, rozmarynu i przypraw. Gotować na małym ogniu. Całość zmiksować.
Na wierzchu udekorować pietruszką i nasionkami.


4 komentarze:

  1. uwielbiam dynie! krem z niej jest świetny, ale z dodatkiem wina jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędnie wygląda ta zupa :) może,, robić,, za słoneczko w jesienne dni ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna zupka, od razu mi się kojarzy z jesienią, którą coraz bardziej czuć zwłaszcza rano i wieczorem. Ale lubię jesień, ale musi być słoneczna a nie deszczowa :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię zupę dyniową, spróbuję z winem i koniecznie z nasionami - tak jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń