Uwielbiam buraki.
Tak przygotowaną tartę widziałam wielokrotnie.
Dopiero jesienny, ciepły i słoneczny dzień zmotywował mnie do wysmyczenia tego cuda!
Tarta z burakami, serem feta i miętą
potrzebujemy:
- opakowanie ciasta francuskiego
- ugotowane buraki
- ser feta
- liście mięty
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki lub zamrażarki ok 1h przed przygotowaniem dania.
Musi być miękkie w przeciwnym razie połamie się albo czekają nas inne katastrofy!
Buraki ugotować, można dzień wcześniej do prawie miękkości.
Pokroić na cienkie plastry, którymi należy przykryć spód tarty.
Na wierzch pokruszyć ser i posypać listkami mięty.
Całość skroić oliwą z oliwek i doprawić do smaku.
Piec ok 20 minut w 200 stopniach celcjusza.
ps. o mięcie zapomniałam :p
Bardzo ciekawe danie :-) jestem pod wielkim wrażeniem :-) wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuń