Do przygotowania placuszków potrzebujemy:
- 1 filiżankę mąki gryczanej
- 1 filiżankę ugotowanego szpinaku
- 1 filiżankę mleka np roślinnego
- 1 jajko
- 1 łyzeczkę soli
- odrobinę pieprzu
- 3/4 łyżeczki sody
- zioła (najlepiej świeże)
Szpinak (500g) rozmrozić i ugotować. Doprawić do smaku odrobiną czosnku i soli. Ostudzić. W misce wymieszać mąkę, mleko, jajko i (ugootowany) szpinak. Na blasze do pieczenia ułożyć papier i na niego nakładać ciasto. Całość zapiekać w 180 stopniach (termoobieg) w piekarniku. Piec ok 15 minut.



Bardzo ciekawe i zdrowe placuszki :)
OdpowiedzUsuńcudowne placuszki, z chęcią bym spróbowała! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Mniam :>
OdpowiedzUsuń