potrzebujemy:
- 1 bakłażana
- 1/2 cebuli
- zioła
- sól
- pieprz
- nasiona lnu
- kilka orzechów włoskich
- łyżkę mielonych migdałów
- opcjonalnie: kaszę jaglaną lub kuskus
Bakłażana pokroić na drobne kawałki, umyć i na ok. 10 minut namoczyć w wodzie z solą.
Przepłukać.
Rozgrzać patelnię.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i chwilę podsmażyć (nie dodawałam tłuszczu).
Dorzucić bakłażana, odrobinę wody i gotować do miękkości.
Nadmiar wody usunąć.
W osobnym naczyniu przygotować mieszankę do zmielenia: orzechy włoskie, migdały, len.
Jeżeli jesteście uczuleni na orzechy świetnie sprawdzi się wcześniej ugotowana kasza jaglana lub kuskus.
Bakłażany zmiksować z sypkimi składnikami.
Przyprawić solą, pieprzem i ziołami.
Ja moją pastę podzieliłam an dwie części.
Jedną doprawiłam czosnkiem a drugą płatkami chilli.

i właśnie takie pasty do pieczywa są najlepsze! :) zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html
OdpowiedzUsuń