Rano zjadłam śniadanie w towarzystwie moich Rodziców i psa, którzy odwiedzili na weekend a wieczorkiem przyszli znajomi.
A cały dzień zaczął się od sernika!
Tym razem sernik bez spodu.
potrzebujemy (masa serowa):
masa waniliowa/śmietankowa
- ¼ kostki masła
- cukier
- budyń (waniliowy lub śmietankowy)
- opakwoanie cukru waniliowego
- 3 jajka (tylko żółtka)
- ½ kg sera
- cukier
- budyń (waniliowy lub śmietankowy)
- opakwoanie cukru waniliowego
- 3 jajka (tylko żółtka)
- ½ kg sera
masa czekoladowa
- ¼ kostki masła
- 1 kopiasta łyżka kakao
- cukier
- budyń czekoladowy
- opakwoanie cukru waniliowego
- 3 jajka (tylko żółtka)
- ½ kg sera
Masło i cukier zmiksować na jednolitą, puszystą masę.
Dodać po kolei jajka.
Cały czas miksując (na wolnych obrotach) dodawać budyń i ser.
Na blasze wyłożyć najpierw jedną masę, wyrównać i na wierzch położyć drugą.
Piec między 60-90 minut (zależy od Waszego piekarnika) w 150-160 stopniach.
Gdy sernik ostygnie, przed podaniem w garnuszku roztopić słoik konfitury.
Ja użyłam malinowej, ale może być to wiśniowa lub czereśniowa.
Taką gorącą konfiturą polać ciasto i od razu podawać.
Prosto z Poznania przyjechała do mnie, urodzinowo, jeszcze cieplutka i pachnąca nowością książka!
Najnowszy George R.R. Martin!!!!!
Już wiecie jak spędzę najbliższy weekend.
Książkę George R.R. Martina i inne ciekawe pozycje możecie kupić tutaj
Gorąco polecam!
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę i książki, i sernika :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze życzenia :)