czwartek, 4 czerwca 2015

Śmietanowy krem rabarbarowy

Sezon rabarbarowy w pełni. Ja przygotowałam dla Was krem rabarbarowy ze śmietaną. Jego aksamitna konsystencja i smak sprawiają, że sprawdzi się jako dodatek do deserów i ciast. Słodkawy z lekką, gorzkawą nutą. Moim zdaniem przepis warty Waszej uwagi.

Szybko Tanio Smacznie - Śmietanowy krem rabarbarowy

Do przygotowania śmietanowego kremu rabarbarowego potrzebujemy:

- 2 pęczki rabarbaru
- 2 łyżki masła
- 2 kubeczki śmietany kremówki

- 1.5 filiżanki cukru

Rabrbar obieramy, myjemy i kroimy na kwałaki - całość wrzucamy na rozgrzaną patelnię i chwilę smażymy (ok 10-15 minut). Po tym czasie dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu ok 30-40 minut. Dodajemy śmietanę i całość mieszamy - powinna się gotować ok 2 dni (tak jak powidła - powoli). Gorące przenosimy do słoików.


Szybko Tanio Smacznie - Śmietanowy krem rabarbarowy

Szybko Tanio Smacznie - Śmietanowy krem rabarbarowy

2 komentarze: