Przepis dostałam od Elke.
Elke ma nietolerancję laktozy i glutenu.
Mimo wszystko jej wypieki są na prawdę przepyszne.
Tak samo jest z tym ciastem - połączenie czekolady i wiśni jest idealne.
Ciasto czekoladowe z wiśniami (bezglutenowe)
potrzebujemy:
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 150 g zmielonych orzechów
- 150g czekolady
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę.
Dodać orzechy i czekoladę.
Wymieszać do połączenia składników.
- 150g czekolady
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę.
Dodać orzechy i czekoladę.
Wymieszać do połączenia składników.
Całość dodać do formy.
Piec 30 minut w 160 stopniach.
Ciasto ostudzić.
Na wierzchu ułożyć wiśnie.
1/4 litra soku wymieszać ze skrobią kukurydzianą lub kisielem.
Polać wierzch ciasta.
Na wierzchu ułożyć wiśnie.
1/4 litra soku wymieszać ze skrobią kukurydzianą lub kisielem.
Polać wierzch ciasta.
Mam jednego bezglutka w rodzinie - muszę dla niej zachować ten przepis :)
OdpowiedzUsuń