niedziela, 29 marca 2015

Bezglutenowy budyń jaglany o smaku gruszkowym

Kto z nas nie lubi budyniu?! Co powiecie na bezglutenową wersję przysmaku, którą możecie zrobić sami w domu? Budyń, który chcę wam zaproponować nie zawiera laktozy. Do jego jego wykonania nie potrzeba też jajek. Za to przygotujcie sobie pyszne gruszki.



Szybko Tanio Smacznie - Budyń jaglany, Gruszkowy. (bez glutenu, bez laktozy)


Do przyrządzenia porcji dla 4 osób potrzebujemy:


- kubek kaszy jaglanej

- 3 gruszki (lub inne ulubione owoce)
- opakowanie cukru waniliowego


Sposób przyrządzania. Kaszę jaglaną opłukać na sitku. Przenieść do garnka i zagotować w podwójnej ilości wody (2:1 wody do kaszy). W osobnym garnku zagotować ok 1/2 kubka wody. Gruszki obrać, wyciąć gniazdka nasienne i pokroić na cząstki. Następnie wrzucić do gotującej się wody, zmniejszyć ogień i gotować aż osiągną miękkość. Gdy kasza będzie bliska ugotowania, dodać do niej ugotowane gruszki wraz z sokiem oraz cukier waniliowy. Całość wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Po ugotowaniu całość należy zblendować na gładką masę, która jeszcze w gorącej postaci powinna trafić do miseczek. Na sam koniec można posypać otrzymany budyń płatkami migdałów i rodzynkami.


Szybko Tanio Smacznie - Budyń jaglany, Gruszkowy. (bez glutenu, bez laktozy)


Domowy Wyrób Wielkanocne Smaki - edycja V Bezglutenowa Wielkanoc

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam ten jaglany budyń, na równi z wersją bananową :) Wygląda świetnie i jestem pewna, że smakuje tak samo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja się wpraszam na taki budyń :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj mam teraz wielką ochotę na taki budyń :)

    OdpowiedzUsuń