wtorek, 25 listopada 2014

Warzywne placuszki z mąki gryczanej - bezglutenowe

Szybko Tanio Smacznie - Warzywne placuszki z mąki gryczanej - bezglutenowe

potrzebujemy: 

- 1 filiżankę mąki gryczanej
- 1 filiżankę purre warzywnego
- 1 filiżankę mleka np roślinnego
- 1 jajko
- 1 łyzeczkę soli
- odrobinę pieprzu
- 3/4 łyżeczki sody
- zioła (najlepiej świeże)

Wszystkie składniki mieszamy w misce.
Smażymy na patelni z odrobiną tłuszczu.
Najlepiej nakładać małe porcje ciasta wtedy łatwiej będzie obracać placuszki.

Jako puree można użyc wszystko - u mnie była to mieszanka marchewki, groszku.
Świetne będą też ze szpinakiem. Żeby purree było bardziej aromatyczne można dodac odrobinę podsmażonych: czosnku i cebulki.




Szybko Tanio Smacznie - Warzywne placuszki z mąki gryczanej - bezglutenowe

Szybko Tanio Smacznie - Warzywne placuszki z mąki gryczanej - bezglutenowe

Szybko Tanio Smacznie - Warzywne placuszki z mąki gryczanej - bezglutenowe

Smaczna Jesień Placuszki i racuszki

4 komentarze: