sobota, 6 grudnia 2014

Dżem marchewkowy (bez glutenu, bez laktozy)

Ten perski przepis na dżem widziałam u "French Guy Cooking" latem. Cały skład nie pasował mi do panującej wtedy za oknem aury (słońce, ciepło itd), ale stwierdziłam, że jest to świetny przepis na zimę i okres świateczny. 

Szybko Tanio Smacznie - Dżem marchewkowy (bez glutenu, bez laktozy)

Do przygotowania 3 słoiczków dzemu potrzebujemy:

- 1 kg marchewki (najlepiej bio)
- 1 dużą pomarańczę (najlepiej bio)
- mielony cynamon, mielone goździki
- cukier żelujący 2:1

Marchew obrać i utrzeć na małych oczkach a pomarańczę obrać i pokroić na cząstki  
(zamiast pomarąńczy możecie użyć też kilku mandarynek).
W garnku umieścić marchew, pomarańczę oraz szklankę wody i całość ugotować.
Dodać przyprawy - cynamon, goździki i inne, na które macie ochotę.
Gotować do miękkości i zmiejszenia objętości wody i wymieszać z cukrem żelującym.
Po 5-10 minutach całość powinna stać się gęsta. Zdjąć z ognia, rozdzielić do słoików. które odstawiamy do góry dnem.

Szybko Tanio Smacznie - Dżem marchewkowy (bez glutenu, bez laktozy)

Szybko Tanio Smacznie - Dżem marchewkowy (bez glutenu, bez laktozy)


Korzenne przysmaki

2 komentarze:

  1. Uwielbiam taki dżem, robiłam z pomarańczami i z cytryną :-)

    OdpowiedzUsuń