Do przygotowania pierogów potrzebujemy:
farsz:
- kapusta kiszona
- grzyby suszone
ciasto:
- 2 szklanki mąki
- jajko
- sól, pieprz
- łyżka oliwy
- ok 3/4 szklanki gorącej wody
Kapustę drobno posiekać. Grzyby namoczyć w wodzie i zagotować.
Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę i przyprawy. Wbić jajko i całość wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Po brzegu miski powoli wlewać gorącą wodę cały czas mieszając.
Potem możemy je wyrabiać rękoma. Cienko rozwałkować i wycinać szklanką koła. Nakładać łyżeczkę farszu, zawijać pierogi i formować. Gotować w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Pierogi będą gotowe po ok 5-7 minutach od ponownego zagotowania wody. My nasze pierogi zamroziłyśmy.


Świetne pierożki :-) u mnie dzisiaj też tylko wersja z mięsem :-)
OdpowiedzUsuń