czwartek, 5 lutego 2015

Krem z dyni i batatów (bez glutenu, bez laktozy)

Gotuję w słonecznych barwach, ciepłych pomarańczach.
Marzę o ciepłym wybrzeżu południowej Europy.
O słońcu grzejącym zmarznięte łapki. 
Ciepłym wietrze plątającym włosy i otulającym ciało...
Na razie musi mi wystarczyć ciepełko z talerza!

Wy też tak macie?



Szybko Tanio Smacznie - Krem z dyni i batatów (bez glutenu, bez laktozy)

potrzebujemy:

- 1 batata
- 1 dynię piżmową
- sól, pieprz
- świeżą pietruszkę
- puszkę mleka kokosowego (light)
- odrobinę tłuszczu do smażenia


Dynię ugotować w piekarniku (150 stopni).
Wydrążyć nasiona, miąższ przełożyć do osobnej miski.
W garnku rozgrzać tłuszcz.
Podsmażyć pokrojonego w kawałki batata.
Dodać dynię, pokrojoną pietruszkę i mleczko kokosowe.
Doprawić do smaku.
Zblendować.

Jeżeli całość będzie za gęsta, można dodać wody lub więcej mleka kokosowego.

Szybko Tanio Smacznie - Krem z dyni i batatów (bez glutenu, bez laktozy)


Pamiętajcie, że Szybko Tanio Smacznie bierze udział w konkursie na blog roku 2014.
Proszę Was serdecznie o głosy na STS.



Zimowy Obiad ZUPA KREM

2 komentarze:

  1. ten krem to coś pyszne, świetna konsystencja i kolor, a smak na pewno równie rewelacyjny (bo uwielbiam dynię!) :)

    OdpowiedzUsuń