piątek, 13 lutego 2015

Ryż na mleku (bez glutenu, bez laktozy, wegański)

W dzieciństwie nigdy ryżu na mleku nie jadłam. Jakoś mnie do czegos takiego nie ciągnęło a moja mama nie raczyła nas słodkościami. Mój małżonek, pewnie już wiecie, to słodki pamper, który uwielbia czekoladę, pudding, budynie ciasta, nutellę i też ryż na mleku.
Deserek musi po obiedzie być! Tak na prawdę to nie tylko deser, ale również świetny pomysł na śniadanie.


Szybko Tanio Smacznie - Ryż na mleku (bez glutenu, bez laktozy, wegański)

Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy:

- 1 filiżankę ryżu (w cale nie trzeba kupować Arborio, ja kupiłam "Milchreis" w Lidlu)
- 4 filiżanki mleka wegańskiego
- ekstrakt waniliowy
- 1 łyżkę cukru brązowego

Do garnka wsypać ryż, cukier, ekstrak waniliowy i wlać mleko. Zagotować od czasu do czasu mieszając. Następnie przez jakieś 30 minut gotować pod przykryciem na wolnym ogniu.
Podawać gorące.

Szybko Tanio Smacznie - Ryż na mleku (bez glutenu, bez laktozy, wegański)

Szybko Tanio Smacznie - Ryż na mleku (bez glutenu, bez laktozy, wegański)

Walentynkowe menu Karnawałowe Słodkości! Domowy Wyrób

3 komentarze:

  1. Moja mam robi podobny. ah..
    Ja najbardziej lubię chłodne z zimnym mlekiem i owocami :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. prosty, a jednocześnie pyszny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochamy takie desery :D Jeszcze na górę dodałybyśmy duuużo cynamonu i jesteśmy w niebie :)
    Pozdrawiamy cieplutko

    OdpowiedzUsuń