wtorek, 10 lutego 2015

Ziemniaczane kotleciki (bez laktozy, bez jajek)

Chyba prościej nie można.
Na zewnątrz chrupiąca skórka i ciepły miąższ ziemniaczany w środku.
Do tego sieża natka pietruszki, która dodaje całości świeżego aromatu.


Szybko Tanio Smacznie - Ziemniaczane kotleciki (bez laktozy, bez jajek)


Do przygotowania ok 15 pulpecików potrzebujemy:

- ok 500g ugotowanych ziemniaków (np. resztki z obiadu)
- ok 100g mąki
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- zioła (świeża pietruszka, szczypiorek, ale jeżeli nie macie w domu, można dać suszone)
- opcjonalnie: można dodać trochę chilli, cebulki


Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub udusić (jak do purree).
Dodać mąkę, oliwę, przyprawy i posiekaną pietruszkę.
Całość wymieszać za pomocą łyżki.
Nabierać (np. łyżką) porcje ciasta i formować z niej kulki, które należy lekko spłaszczyć.
Smażyć na lekko rumiany kolor.


Szybko Tanio Smacznie - Ziemniaczane kotleciki (bez laktozy, bez jajek)

Szybko Tanio Smacznie - Ziemniaczane kotleciki (bez laktozy, bez jajek)

Zimowy Obiad

3 komentarze:

  1. Lubię dania z ziemniaków. Często są składnikiem moich pasztetów.Twoje placuszki bardzo apetycznie wyglądają. Na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię dania z ziemniaków. Często są składnikiem moich pasztetów.Twoje placuszki bardzo apetycznie wyglądają. Na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubie takie kotleciki, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń