niedziela, 22 lutego 2015

Zupa z dyni, batatów i marchewki z dodatkiem tahiny i chilli (bez glutenu, bez laktozy)

Szybko Tanio Smacznie - Zupa z dyni, batatów i marchewki z dodatkiem tahiny i chilli (bez glutenu, bez laktozy)


Do przygotowania zupy potrzebujemy:

- 1/2 dyni (u mnie butternut)
- 1/2 batata
- 2 marchewki
- 2 łyżki tahiny
- sól, pieprz
- odrobina chilli
- jogurt roslinny

Dynię obrać i pokroić w kostkę. Tak samo postąpić z batatem i marchewkami (ja miałam już obrane w lodówce, więc poszło ekspresem). Warzywa wrzucić do garnka i zalć wodą.
Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości ok 20 minut. Zmiksować, doprawić do smaku - dodać tahinę, sól, pieprz i posiekane chilli. (Można razjeszcze wszystko zblendować). Podawać z kleksem jogurtu roślinnego, posypane czarnym sezamem.

Szybko Tanio Smacznie - Zupa z dyni, batatów i marchewki z dodatkiem tahiny i chilli (bez glutenu, bez laktozy)


Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja Wielki Post 2015

4 komentarze:

  1. Zupę z dyni zawszę jemy na słodko ale Twoja propozycja również kusi :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ta zupa jest stworzona dla mnie, w 100% moje smaki!

    OdpowiedzUsuń