niedziela, 19 kwietnia 2015

Pulpeciki z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym z pieczarkami

Postanowiłam odejść o klasycznego sposobu przyrządzania pulpecików. Stąd pojawił się pomysł na miękkie, soczyste kulki mięsne z dodatkiem kaszy jaglanej w towarzystwie gęstego sosu pomidorowego oraz świeżych pieczarek. Całość posypałam dużą ilością świeżej bazylii.




Do przygotowania 21 średniej wielkości pulpecików potrzebujemy:

- 1 polędwiczkę wieprzową (ok. 300-400 g) – można ją zastąpić polędwiczkami z kurczaka
- 1/2 do 2/3 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej
- 500 g świeżych pieczarek
- 1 jajko
- domowy koncentrat pomidorowy
- koncentrat ze słoiczka
- świeże zioła
- sól, pieprz


Przygotowując potrawę, zaczynamy od polędwiczki, którą trzeba umyć, pozbawić wszelkich tłustych elementów i błonek, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Te zaś należy zmiksować z kaszą jaglaną, jajkiem i świeżymi ziołami na jednolitą masę, z której uformowane zostaną pulpety.

W dalszej kolejności ulepione już kulki podsmażamy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Kiedy ulegną zarumienieniu, zalewamy je koncentratem pomidorowym, dodajemy pokrojonych pieczarek i przyprawiamy stosownie do indywidualnych preferencji. Całość gotujemy przez 30 – 40 minut na małym ogniu. Gorące pulpety serwujemy wraz z dodatkiem świeżej bazylii.

A teraz delektujcie się pysznym posiłkiem i podzielcie się wrażeniami po jego spożyciu.

Życzę Wam rozkoszy podniebienia!




Kasza jaglana, potrawa udana - I edycja Pieczarkowy Tydzień 2015

7 komentarzy:

  1. Super danie :-) kaszę jaglaną bardzo lubię i często ją wykorzystuje w daniach :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaglana i u mnie króluje i chyba łatwo nie zejdzie z tronu;) Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna propozycja!:) z dodatkiem jaglanej muszą być pyszne! :) u mnie i ona coraz cześciej występuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W składnikach zabrakło pieczarek, ile ich potrzeba w tym przepisie? ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. danie wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, już dodałam do akcji ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje smaki, genialny przepis, zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń