poniedziałek, 21 lipca 2014

Ciasteczka marcepanowe (bez glutenu, bez laktozy)


Przepis oryginalnie pochodzi z książki Doroty Swiatkowskiej "Moje wypieki i desery" Wydawnictwo Egmont, Polska Warszawa 2013.



Nie dawno po raz kolejny odwiedziliśmy Lubekę.
Uwielbiam to miasto, jego klimat.
Idąc wzdłuż Trawy (rzeka w Lubece, niem. Trave) czuć w powietrzu zapach morskiej bryzy.
Całe miasto można obejść w jeden dzień.
To jest jeden z moich ulubionych aspektów - jeżeli mieszkasz w centrum, to wszędzie jest blisko.
Ja do Lubeki wracam często, czasami podróżuję myślami.
Czasem, po prostu wsiadam w samochód i jadę do przyjaciółki na plotki.
Włóczę się bezsensownie po mieście, przypominam sobie ukochane miejsca, zakątki.
Wracają wspomnienia...

Szybko Tanio Smacznie - Ciasteczka marcepanowe

Nieziemsko smaczne i zrobione na prawdziwym lubeckim marcepanie. Modyfikacja polega na dodaniu zmielonych migdałów.


Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy:

- 1 szklanka (250ml) mąki pszennej (zastąpiłam mąką kukurydzianą, dzięki temu ciasteczka miały radosny, żółty kolor)
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 130g masy marcepanowej
- 90g masła o temp pokojowej
- 60g drobnego cukru
- 2 zółtka
- opcjonalnie łyżeczka ekstraktu z migdałów lub pół łyżeczki aromatu migdałowego,  
można też dodać odrobinę zmielonych migdałów zamiast mąki.


Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto na gładka masę.
Z ciasta uformować kulki i rozgnieść je w dłoniach.
Na każdym ciasteczku zrobić wzorek widelcem.

Piec w temperaturze 190 stopni przez 12-14 minut.

Życzę Wam smacznego!

Szybko Tanio Smacznie - Ciasteczka marcepanowe

Szybko Tanio Smacznie - Ciasteczka marcepanowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz