poniedziałek, 14 lipca 2014

Zielona fasolka w śmietanowym sosie

Przepis znaleziony na forum dotyczącym kuchni duńskiej. Jeżeli lubicie takie eksperymenty i warzywa to serdecznie polecam ten przepis!

Szybko Tanio Smacznie - Zielona fasolka w śmietanowym sosie

Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy:

- 750 g fasolki
- 50 g masła
- 50 g mąki (użyłam kukurydzianej)
- 450ml mleka
- 100 ml śmietany
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku


Fasolkę ugotować w osolonej wodzie. W tym czasie przygotowac sos. W garnku stopić masło i dodać mąkę. Cały czas mieszając dodać mleko i śmietanę. Doprawić do smaku.
Ja dodałam jeszcze podsmażonej szynki do sosu.


Szybko Tanio Smacznie - Zielona fasolka w śmietanowym sosie



Skandynawskie lato 2014 Skandynawskie lato 2014

2 komentarze:

  1. o w takim sosie jeszcze nie jadlam, ciekawe jak smakuje.
    Zapraszam do siebie i przy okazji zostaję na dłużej :)

    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń