Jak zatrzymać smak lata i owoców na zimę?
Tak!
Do przygotowania konfitury potrzebujemy:
- 500g czerwonych porzeczek
- 500 g truskawek
- 500g cukru żelującego 2:1
- odrobinę wody
Owocę umyć.
Z truskawek oderwać szypułki a porzeczki oderwać od gałązek.
Owoce wrzucić do garnka i lekko rozgotować.
Zmiejszyć gaz i dodać cukier żelujący.
Gotować jeszcze ok 10 minut.
Przełożyć gorące do słoików i zakręcić.
Z truskawek oderwać szypułki a porzeczki oderwać od gałązek.
Owoce wrzucić do garnka i lekko rozgotować.
Zmiejszyć gaz i dodać cukier żelujący.
Gotować jeszcze ok 10 minut.
Przełożyć gorące do słoików i zakręcić.
Postawic do góry dnem i schłodzić.
Podawać z ciastem, muffinkami, chlebem...
Pycha :-) super pomysł na przetwory domowe :-)
OdpowiedzUsuń